fredag 26 januari 2018

Förintelsens minnesdag


Den 27 januari infaller den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Runt om i världen samlas människor i manifestationer av olika slag för hedra minnet av alla som mördades under Förintelsen.

Det var den 27 januari 1945 som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. Det som var känt och erkänt av ett fåtal, blev då en kunskap för alla. Den nazistiska regimen i Tyskland hade på ett systematiskt och industriellt sätt, med alla till buds stående medel, försökt utrota de människor som inte var önskvärda i det ”tredje riket”.

Trots att nazisterna var medvetna om krigsutgången satsade man ända in i slutet av kriget på att fullfölja sin djävulska plan – att utrota icke önskvärda människor. Riket skulle rensas från alla som inte var av ”rätt ras”, eller som hyste en annan uppfattning om samhällsutvecklingen, eller som på annat sätt var oönskade. Den nazistiska planen var inte enbart att geografiskt utvidga det tyska riket, den gick i lika hög grad ut på att skapa en etnisk homogen befolkning. 

När nazismens illdåd summerades kunde man konstatera att 6 miljoner judar och uppskattningsvis 500 000 romer hade mördats. Utöver dessa folkgrupper avrättades också tusentals politiska motståndare, homosexuella, människor med funktionsnedsättning, Jehovas vittnen.

Det är nödvändigt att i varje tid vara vaksam på de tendenser som riskerar att återupprepa förintelsens mardröm. Sedan 2001 är därför den 27 januari Förintelsens minnesdag en nationell minnesdag i vårt land. År 2005 deklarerade FN denna dag som en internationell minnesdag. Aldrig mer får förintelsen återupprepas.

På lördag (27 januari kl 17.00) arrangerar vi en ljusmanifestation utanför Sofiakyrkan i Jönköping i anslutning till Förintelsens minnesdag. Vi gör detta av två skäl.

De människor som fick sätta livet till, som avlivades, i koncentrationslägren får inte bli bortglömda. Dessa våra medmänniskor hade samma rätt till liv som vi. De möjligheter till ett gott liv som de alla borde haft avslutades istället på det grymmaste sätt. Vi vill att deras livsöden inte blir bortglömda, utan att dom får en plats i vårt medvetande. Därför måste minnet av förintelsen, ständigt, vara aktuell.

Återigen ser vi att människor dras till auktoritära rörelser. Nynazismen vinner anhängare i vår tid. Dessa rörelser, antingen förnekar att förintelsen ägt rum eller förminskar dess betydelse eller rent av hyllar det fasansfulla som hände. Vi tror att kunskap om förintelsen, att vi påminns om den och att vi manifesterar vår tro på ett samhälle där alla har samma värde, är ett värn mot att dessa rörelser växer. Därför måste alla demokratiska krafter samarbete och slå vakt om det öppna och demokratiska samhället.

Minnesdagen har tidigare inte manifesterats offentligt i Jönköping. I år gör vi det och vår ambition är att minnesdagen ska bli ett årligt återkommande arrangemang.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar