torsdag 1 april 2010

Pöbeln

Vem dödade Jesus och varför?
Det är dagen för långfredag och det är dags att samla tankarna inför helgen. För mej är påskhelgen inte bara extra lång ledighet, eller en stunds fika i solskenet på altanen, eller påskmiddag med barn och barnbarn. Påsken är framför allt en av kristenhetsns stora helger.
I morgon långfredag läser vi texterna om hur Jesus dödas, avrättas på grymt sätt, spikas upp på ett kors för att dö en långsam död.
Ett svar på frågan vem och varför är att han blev ett hot för makthavarna. Han drog för mycket folk och han var för radikal och för farlig. Han skulle bort.
Ett annat svar är att pöbeln av människor krävde avrättningen. När den romesrska makten inte kunde se Jesus skyldig till anklagelserna hade ryktena och uppviglingen redan tagit fart. Den ene drog med den andra. "Har du hört ..."
Nyss hade man hyllat honom som befriare och kung vid intåget i Jerusalem. Nu skanderade man taktfast "korsfäst".
Vad kan inte en pöbelhop eller folkopinion åstadkomma? Och hur fort svänger den inte?
I Bjästad blev det flickans fel att pojken som våldtagit henne blev dömd för händelsen. Ända tills media gav en annan bild.
Oavsett händelse eller situation så skulle en tanke inför helgen kunna vara den här; Hur utvecklas vi till människor som tänker fritt och självständigt? Hur blir vi sådana som inte dras med i "pöbelhopens" senaste nyck eller det som för stunden är mest politiskt korrekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar