Jag tillhör den delen av mänskligheten som är bokläsare. Inte överdrivet, men jag har behov av att alltid ha någon bok på gång. Just nu har jag splittrat upp mej på tre böcker. Lite omanligt kanske, eftersom fördomarna påstår att vi män bara klarar av en sak åt gången.
Ben Furman är psykiater och leg psykoterapeut, verksam i Helsingfors. Jag har hört honom föreläsa några gånger, vilket gett mersmak. För drygt 10 år sedan gav han ut en bok med titeln "Det är aldrig försent att få en lycklig barndom".
Tre fjärdedelar av dem som haft en svår barndom klarar sig trots allt bra i livet. Hur kommer det sig? Boken beskriver och berättar på ett intressant och lättillgängligt sätt. Den verifierar att ingen människas liv är ödesbestämt.
Svante Nycander, tidigare bland annat ledarskribent på DN gav förra året ut boken "Liberalismens idéhistoria" med undertiteln "Frihet och modernitet". En riktig tegelsten.
Efter andra världskriget har den liberala samhällsmodellen varit mer framgångsrik än alla andra alternativ. Och ändå vet vi så lite om dess historia och ursprung. Paragoxalt nog finns det oändligt mycket mer skrivet om socialismen och dess avart i kommunismen. För oss som är övertygade socialliberaler och som ser dess stora ideologiska fördelar framför socialismen, kommunismen och konservatismen känns boken som nödvändig att läsa.
När Roslund och Hellström skrivit en ny deckare läser man den. Just nu läser jag "Tre sekunder". Man sträckläser och kan inte ana sig hur det slutar förrän man är där. En tågresa mellan Stockholm och Nässjö går fort när man har Roslund och Näslund som resesällskap.
Kan så här långt rekomendera alla tre för läsning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar